Gizlenen Veri Değildir!

Dijital Dünyada veri gizlenmez / Gizlenirse veri olmaz
Sosyal medyada dönem dönem bildirgeler, dolaşıma giriyor ve bir çok arkadaşım da duvarında bu bildirgeleri paylaşıyor ve ya farklı şekillerde etkileşime giriyor. Yazının sonunda söyleyeceğimi başta söyleyeyim. Dijitalleşen dünyada verilerinizi gizlemeye – saklamaya – çalışmanın anlamı yok. Bu durum verilerinize ulaşmaya çalışanların inadı ile doğru orantılıdır.
Verilerinize ulaşmaya çalışanın; küresel ve ya ulusal kimlik taşıması da çok fark etmez. Sıradan bir şahıs olması da fark etmez. Verilerinize ulaşmaya çalışanların size verebileceği zarar oranında tercihinizi şekillendirmeniz en doğrusudur.
Şimdi gelelim son günlerde alevlenen; Whats App tartışmasına… WhatsApp, facebook, instagram, twitter gibi sosyal medya platformları ve Google gibi arama motorları sizin verilerinize zaten girdiğiniz anda ulaşmaya başlar. "Çerezleri" kabul ettiğiniz andan itibaren, sizi çerez gibi çıtırdatmaya başlarlar. Siz bunu fark etmezseniz. Ancak bu küresel internet olguları size çok fazla zarar vermezler – veremezler. Sadece verilerinizi reklam amaçlı kullanabilirler. Sizi hapse atamazlar ve ya vücut bütünlüğünüze zarar vermezler. Ancak yine de; bölgesel güç olmaya çalışan veya olan bir çok ülke "ulusal çıkarları" için kendi internet platformlarını oluşturmaya başladılar. Bu platformlardaki bilgiler sıradan vatandaşlar için; çok büyük tehlikeler oluşturmaz ancak, uluslararası siyasette, makro ekonomi de ve küresel teknolojik casusluk gibi alanlarda ülkeler için sıkıntı yaratabilir. Onun için; yurttaşların bireysel olarak neyi kullandığı değil, devletlerin genel olarak hangi platformlarda bilgi akışını yönlendirdiği önemlidir.
Uzun süredir; Google, gmail, facebook, instagram, twitter, Whats APP, pinterest vs kullanan bir yayıncı ve yurttaş olarak bu platformların; "Günde, ayda, yılda kaç adım attığımı? Araçla ne kadar gittiğimi? Yılda küremizi kaç kez turladığımı? Nerede yemek yediğimi? Nerede denize girdiğimi? Bakın burası önemli, nerede kiminle olduğumu? Raporlayıp aylık olarak bana sunmasına alıştım Yaklaşık; 10 yıldır da zararını görmedim.
Peki Yaşanan Nedir?
Son günlerde Whats App üzerinden köpürtülen ve insanları farklı platformlara kaydırmaya çalışan bir dalga yaşıyoruz. Bunun iki sebebi olduğunu düşünüyorum.
İlki ticari kaygı…
WHATS APP'tan; BİP'e ve ya TELAGRAM'a son bir hafta içinde, 1.5 milyon kullanıcının geçtiği söyleniyor. BİP (TURKCELL bağlantılı) bir uygulama… WhatsAPP'ın Pazar payını BİP'e kaydırmak birinci sebep olarak karşımıza çıkıyor. Tam teyit edilmiş bir bilgi değil ancak; Hollanda internet sunucularını kullanan BİP'in, bu ülkede 16 şirketi bulunan eski bir başbakan ile de ticari bağlantıları olduğu yönünde.
TELAGRAM'ı ise Rus programcısı Pavel Durov ortaya çıkardı. Telagram; teknolojik olarak Whats APP'tan daha fazla olanaklar sunarken, Rusya'dan sürgün yediği ve sürekli merkezini değiştirdiği için "veri saklama" konusunda daha riskli. Telegram'ın; Moskova'dan Berlin'e, Londra'dan Dubai'ye uzanan serüveni bu uygulamaya güveni sarsıyor.
İkinci Sebep Siyasi…
Hali hazırda, sosyal medya içerisinde verileri en gizli tutan uygulama Whats APP. "Görüşmeleri uçtan uca şifreleme" özelliği de buna hizmet ediyor. Bunun için bazı çevrelerinden bu "gizlilikte" gözü olduğunu ve kampanyanın fitilini ateşlediğini söyleyebiliriz.
Özetle söyleyebiliriz ki;
Yağmurdan kaçarken doluya tutulabilirsiniz.
WhatsAPP'tan kaçarken, BİP'e tutulabilirsiniz.
Dikkatli olmakta fayda var.